W ramach oszczędzania na jedzeniu staram się jak najmniej wyrzucać i regularnie czyścić lodówkę z resztek jedzenia. Mam swoje sposoby i sprawdzone potrawy, które mi w tym pomagają i podzielę się dzisiaj z Tobą moją listą pomysłów na to, jak wykorzystać resztki jedzenia.

Jakie resztki najczęściej zostają?

Nie wiem, jak to jest u Ciebie, ale u mnie najczęściej zostają po obiedzie kawałki mięsa, kotlety albo niewielka ilość sosu z mięsem. Zawsze zrobię tego ciut za dużo 🙂 Często zostają mi w lodówce też:

  • kawałki warzyw – np. pół pomidora, który nie zmieścił się na kanapce lub pół cebuli, ogórka itp.
  • niepełne puszki kukurydzy, groszku – bo do przepisu potrzebowałam pół puszki, a nie całą
  • kawałki serów (żółty, pleśniowy, camembert), które zaczynają podsychać
  • kawałki kiełbas, resztki wędlin, które leżą już kilka dni
  • sosy do pizzy z pizzerii (zawsze jest ich ciut za dużo)

Do niedawna zostawało mi też zwykle trochę ryżu i makaronu, ale od kiedy mamy psa, akurat te resztki ma kto dojadać 😉

Jak wykorzystać resztki jedzenia?

Pomysłów na dania z takich resztek jedzenia może być sporo. Większość to potrawy dość oczywiste i proste do zrobienia:

    • zapiekanka „na winie” – czyli wkładasz do niej wszystko, co Ci się „nawinie” pod rękę 😉 Do naczynia żaroodpornego wkładam warzywa, resztki kiełbas, wędlin, serów, makaron, resztki mięsa z obiadu (kurczak świetnie się nadaje), to posypuję startym żółtym serem i wylewam śmietanę wymieszaną z jajkiem i oregano. Po zapieczeniu ta śmietana stworzy taką fajną skorupkę.
    • frittata – świetnie nadaje się do wykorzystania resztek warzyw i wędlin, to takie danie przypominające trochę omlet, można je zrobić w piekarniku albo na patelni. Przepisów w internecie na pyszne frittaty jest mnóstwo.
    • sałatka – do sałatek dodaję ostatnio wszystko. Baza z sałaty, a do tego można wrzucić resztki jedzenia – niedojedzone warzywa (pomidory, ogórki, rzodkiewki, cebulę, kilka oliwek, które zostały na dnie słoika, kapary, suszone pomidory – zawsze zostają po imprezach, jeśli poda się je na stół w miseczkach), do tego resztki wędlin i mięsa (np. pieczone filety z kurczaka), resztki kukurydzy, groszku z puszki, resztki serów, jajko, nawet reszki wędzonej czy pieczonej ryby się nadadzą. Wszystko polewam oliwą z oliwek albo sosem balsamicznym i jest idealne drugie śniadanie.
    • tortilla z farszem – to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie resztek mięsa, które zostają mi po obiedzie. Najlepiej jako nadzienie do tortilli sprawdzają się pieczone lub smażone kawałki kurczaka lub indyka, ale jeśli zostanie Ci jakiś kotlet schabowy – też można pokroić go na małe kawałki i zawinąć w tortillę. Do tego warzywa – sałata, pomidor, cebula i trochę sosu – najprościej zmieszać ketchup z majonezem, albo wykorzystać sos do pizzy, który został w lodówce po zamawianiu pizzy z pizzerii. Taka tortilla jest równie smaczna na zimno, jak na gorąco. Zamiast w tortillę, te same składniki można zawijać w naleśnik.
    • pizza na cieście francuskim – bardzo prosty sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. Ciasto francuskie oczywiście kupuję gotowe, smaruję sosem (do pizzy albo ketchupem albo np. czerwonym pesto), a na to układam moje resztki jedzenia – wędlinę, która nie jest już zbyt apetyczna, kiełbasę, paprykę czy pomidora, resztki serów itp. Piekę ok. 15 minut w 200 stopniach i obiad gotowy.
    • makaron z sosem – jeśli zostaje mi jakaś kiełbasa, tuńczyk, wędliny, resztki serów, kawałki warzyw takich jak pomidor czy papryka, cukinia, bakłażan, cebula – to wszystko świetnie nadaje się do zrobienia sosu do makaronu. Warzywa kroję w kosteczkę, wrzucam na patelnię i jeśli mam dużo pomidora, to już nic nie dodaję (ewentualnie koncentrat pomidorowy i troszkę wody), a jeśli pomidora akurat nie mam – dodaję pokrojonego z puszki. Wszystko podsmażam i trzymam na ogniu przez kilkanaście minut, a do tego gotuję makaron. Resztki serów – np. camembert czy brie świetnie nadają się do posypania dania już na talerzu.

Inne pomysły na wykorzystanie resztek jedzenia

Rzadko zdarza mi się, żeby zostawały mi gotowane ziemniaki czy warzywa z rosołu, bo rzadko te rzeczy gotuję, ale jak już jesteśmy przy resztkach jedzenia, podrzucam jeszcze kilka innych pomysłów na wykorzystanie resztek:

  • gotowane ziemniaki – można z nich zrobić kopytka albo gniocci
  • warzywa z rosołu – sałatka warzywna, pasta do chleba, kotlety z gotowanych warzyw, farsz do krokietów
  • białka (np. po pieczeniu kruchego ciasta) – bezy, tort Pavlova lub biszkopt. Można je też zamrozić
  • żółtka – ciasto kruche, jajecznica
  • chleb – grzanki do zupy, tosty z chleba maczanego w mleku i jajku
  • bułka, angielka – po wysuszeniu można ją zetrzeć na bułkę tartą
  • gotowane czy pieczone mięso, gotowana ryba – pasty do smarowania chleba, farsz do krokietów czy pasztecików

To tyle moich porad jeśli chodzi o resztki jedzenia. Jeśli masz jakieś swoje sposoby na czyszczenie lodówki to koniecznie podziel się nimi w komentarzu!

A jeśli interesuje Cię temat oszczędzania na jedzeniu, przeczytaj także:


Zapisz się na newsletter i pobierz bezpłatne materiały!

Po zapisaniu się na newsletter otrzymasz listę 12 technik, dzięki którym inni uznają Cię za eksperta w branży oraz specjalny rabat na moje produkty!

Zostaw swój adres e-mail żeby pobrać je w formie pliku PDF.

Zapisałeś się na newsletter. Sprawdź swoją skrzynkę e-mail, dostaniesz wiadomość ode mnie! Jeżeli jej nie znajdziesz, zajrzyj do folderu SPAM.